Wekdienst 4/5: Nationale Dodenherdenking • Uitspraak in zaak ‘pedojagers’

0
10
wekdienst-4/5:-nationale-dodenherdenking-•-uitspraak-in-zaak-‘pedojagers’

Goedemorgen! Vandaag is het de Nationale Dodenherdenking. Het koninklijk paar legt een krans bij het Nationaal Monument op de Dam, ook dit jaar weer zonder veel publiek. En de rechtbank doet uitspraak in de zaak tegen een groep jongeren die een 73-man fataal mishandelde.

We beginnen met het weer. In de ochtend veel buien, maar in de middag weet de zon soms even door te breken. Bij buien zijn onweer, hagel en zware windstoten mogelijk. Aan zee waait het soms stormachtig. Het wordt ongeveer 11 graden, maar tijdens de buien is het een stuk kouder.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Wat heb je gemist?

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om pas weer versoepelingen in te stellen als het aantal coronapatiënten dat wordt opgenomen, in een “lopend 7-daagsgemiddelde” met 20 procent is gedaald. Het gaat om opnames op de IC’s en de gewone ziekenhuisafdelingen.

Van zo’n daling is nu nog geen sprake, schrijft het OMT in een nieuw advies aan het kabinet. Wel denkt het OMT dat de piek in de ziekenhuisopnames is bereikt en “de kans op een verdere stijging is afgenomen”, zo schrijft minister De Jonge in een begeleidende brief.

Voor de eerste stap van het openingsplan had het OMT geadviseerd dat het aantal nieuwe opnames met minstens 10 procent moest zijn gedaald, gemiddeld over een week bekeken. Hoewel de eerste versoepelingen vorige week ingingen is die daling nog altijd niet gerealiseerd, concludeert het OMT.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Ze verborgen onderduikers in hun eigen huis, fietsten met wapens en voedselbonnen door het land, beraamden aanslagen en smokkelden Joodse kinderen weg om ze op een veilige plek onder te brengen. En dat alles met gevaar voor eigen leven

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen veel vrouwen in verzet tegen de bezetter, maar hun verhalen kwamen na de oorlog lang niet altijd terug in de geschiedenisboeken. De laatste jaren is er meer aandacht voor de vrouwen in het verzet, zegt historicus Marjan Schwegman.

Malou Petter dook in de verhalen van twee bijzondere vrouwen in het verzet: Jacoba van Tongeren uit Amsterdam en Heleen Kuipers-Rietberg uit Winterswijk:

Fijne dinsdag!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here