Waarom het gaat over het aftreden van het kabinet (en wat dat betekent )

0
14
waarom-het-gaat-over-het-aftreden-van-het-kabinet-(en-wat-dat-betekent-)

Wat is er gebeurd?

Hoe zat het nou met die toeslagenaffaire?

Je hebt misschien al wel eens gehoord van de toeslagenaffaire. Maar wat is daar nou precies gebeurd? Als je kinderen krijgt en je blijft gewoon werken, kun je van de overheid geld krijgen om de kinderopvang te betalen. Kinderopvangtoeslag heet dat dus. Dat moet je wel zelf regelen: je moet van alles invullen en bewijzen. Verschillende ouders deden dat, maar soms maakten ze daarbij een klein foutje. Ze vergaten bijvoorbeeld een bonnetje mee te sturen.

De Belastingdienst betaalt de kinderopvangtoeslag, maar kwam erachter dat er soms fouten werden gemaakt. Omdat het over al die jaren over best veel geld gaat, gingen zij ervan uit dat de ouders dit expres deden. Zij werden dan ook beschuldigd van oplichting.

Dat had grote gevolgen: de ouders kregen geen geld meer en moesten alles wat ze al gekregen hadden terugbetalen. De meesten kregen daardoor flinke geldproblemen omdat het om (tien)duizenden euro’s ging die ze inmiddels al hadden uitgegeven.

Dit gebeurde allemaal al een paar jaar geleden. De ouders trokken aan de bel bij de Belastingdienst en verschillende politici. Bij de Belastingdienst en verschillende ministeries, die in wetten regelen dat de regels zo streng zijn, was dus al bekend dat veel ouders in de problemen kwamen. Toch werd er lange tijd niks gedaan.

Uiteindelijk onderzocht een speciale groep Kamerleden hoe het zo mis kon gaan. Vlak voor de kerstvakantie schreven zij daar dus een rapport over en hun conclusies waren behoorlijk pittig. Veel mensen kregen de schuld: ministers, mensen die bij de ministeries en de Belastingdienst werkten, de Tweede Kamer en zelfs rechters. Allemaal hadden zij eerder kunnen ingrijpen, maar dat deden ze niet.

Waarom zou het hele kabinet stoppen?

Het kabinet is uiteindelijk eindverantwoordelijk voor wat er is gebeurd. Meteen nadat het rapport gepresenteerd werd, kwam dan ook de vraag of ze moesten aftreden. Ook partijen GroenLinks, PVV en SP willen dat.

Dit betekent eigenlijk dat premier Rutte en alle ministers tegelijkertijd ontslag nemen. Zelf zei Rutte dat hij dat na de kerstvakantie, nu dus, pas ging beslissen en het eerst met de ouders wilde oplossen. De afgelopen weken zaten de ministers regelmatig bij elkaar om te overleggen.

De partijen die nu in het kabinet zitten (VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie) zeggen dat ze niet één minister weg gaan sturen, omdat in het rapport zoveel mensen de schuld kregen en het dus moeilijk is om één iemand ervoor te ontslaan. Ze kiezen er daarom voor om of allemaal weg te gaan of allemaal te blijven.

Wat als ze aftreden?

Net een verlenging van de lockdown aangekondigd, midden in de coronacrisis zitten en dan geen kabinet meer hebben. Handig is anders. Daarom twijfelen de partijen uit het kabinet ook of ze opstappen.

Maar als één of meer van de vier partijen vrijdag vindt dat ze beter kunnen vertrekken, dan gaan de andere drie partijen daarin mee en valt het kabinet.

Betekent niet dat het kabinet ineens helemaal weg is. Het kabinet wordt dan, met een moeilijk woord, demissionair. Dat betekent dat ze nog gewoon de leiding hebben tot hun vervangers er zijn. Je mag als minister dan geen nieuwe wetten meer maken, maar wel het land blijven besturen. Qua coronamaatregelen verandert er dus precies niks, alleen heet Hugo de Jonge dan geen minister meer, maar demissionair minister.

Dat een kabinet demissionair wordt, gebeurt wel vaker. Bijvoorbeeld net na de verkiezingen omdat verschillende partijen dan nog overleggen wie er op basis van de uitslag in het nieuwe kabinet mag. Die Tweede Kamerverkiezingen waren sowieso al gepland voor maart. Dus het kabinet zou in coronatijd al demissionair worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here