De uitzending van 17 oktober

0
7
de-uitzending-van-17-oktober

Kamerleden willen uitleg over vakantie koning

Kamerleden willen weten hoe het zo ver kon komen dat koning Willem-Alexander en zijn gezin gisteren voor vakantie naar Griekenland vlogen, terwijl Nederland in een gedeeltelijke lockdown zit en mensen gevraagd wordt zo weinig mogelijk te reizen. GroenLinks en SP willen dat premier Mark Rutte zegt wanneer hij op de hoogte was van de reis en of hij daartegen bezwaar gemaakt heeft.

Rutte wil vandaag niet reageren op vragen van de pers over de kwestie. Gisteravond, nadat de koning duidelijk had gemaakt dat hij zijn vakantie vanwege alle boze reacties zou afbreken, liet de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) weten dat de premier op de hoogte was van de koninklijke vakantie. Wat betekent dit alles voor de premier? Dat bespreken we met hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert.

Premier Ardern wint verkiezingen Nieuw-Zeeland

Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland heeft de parlementsverkiezingen met overmacht gewonnen. Haar Labour Party haalde 49 procent van de stemmen binnen. Kiezers belonen Ardern voor haar daadkrachtige aanpak van de coronacrisis. Ook eerdere crises wist zij goed het hoofd te bieden, bleek na de aanslagen in Christchurch en de vulkaanuitbarsting op White Island. We spreken met politicoloog Jennifer Curtin uit Nieuw-Zeeland over de overwinning van Ardern.

Truckers komen nauwelijks nog hun cabine uit

Nu Nederland weer gedeeltelijk in een lockdown zit en veel mensen gewoon thuis werken, is er een beroepsgroep die zorgt dat het ons aan niks ontbreekt: de vrachtwagenchauffeur. Ruim honderdduizend truckers maken lange dagen en omdat ze door het rijtijdenbesluit niet naar huis kunnen, slapen en eten zo’n tachtigduizend van hen langs de weg. Nu de wegrestaurants door corona gesloten zijn, komen ze helemaal niet meer uit de cabine. Elisabeth Post van Transport en Logistiek Nederland (TLN) is te gast.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here